Gif

Gif

Thursday 11 December 2014

Mercado, maçãs & teste ao bolo de casamento *Local market, apples & wedding cake tester*

*Scroll down for English version*

Desde que cheguei ainda não parei! E além disso, constipei-me... sem comentários! Não é que esteja mais frio do que na Finlândia, mas por cá o frio é húmido, daquele que se entranha nos ossos e dói e as casas não estão tão bem isoladas... mas deu para ir ao mercado comprar uns legumes, plantados por agricultores da zona! Andei a ver e acabei por trazer duas abóboras manteiga, azeitonas pisadas (do Alentejo, nhom nhom), beterraba, beringela, castanhas, nabo, batata-doce, courgette, cebola, ... e tanta coisa boa!! Alguns dos legumes foram parar ao forno neste belo prato com seitan.



As abóboras vão ter outro destino, quero fazer creme de abóbora com laranja! Para experimentar! De loucos!!!


E entretanto, o meu namorado um dia chega a casa e diz que tem imensas maçãs a estragarem-se no frigorífico do trabalho. Digo logo para trazer umas quantas e fiz apple crumble e uma tarte de maçã escangalhada. Fiquei babada com os elogios e com um cheirinho óptimo a maçã e canela em casa ;)


 A boa notícia é que consegui fazer um bolo de casamento, versão de teste. Já tinha treinado antes, com cerca de 3 receitas diferentes, mas este ganhou, pela simplicidade, facilidade e sabor. Escusado será dizer que é vegan claro! É um "Victorian Sponge Cake", versão do Jamie Oliver (receita aqui). Mas o recheio foi totalmente diferente, natas de soja batidas e calda de framboesas, com vinho moscatel! 



Falsa modéstia, estava divinal!! Agoro tenho de fazer a versão XL que vai dar para cerca de 40 pessoas. (Este dá para 12-15 pessoas) :) Estou super entusiasmada! Se correr tudo como espero, a minha vontade de fazer bolos e vender ou abrir um café fazem mais sentido :)

E o livro que ganhei neste giveway finalmente chegou! Consegui ir levantá-lo aos correios mesmo no último dia, por pouco não era devolvido aos EUA. Já andei a desfolhar e tem receitas que são de babar! Já tenho umas quantas em lista de espera.




***


It has been crazy since I arrived! And besides, I got sick... so, no comments! It is not colder here than in Finland, but here we have this highly moist cold weather, the kind that gets into your bones and hurts a lot and plus, our houses are really terribly built for this cold... but still I managed to go to the local veggies and fruit market! I ended up buying two butternut squashs, "smashed" green olives (from Alentejo, nhom nhom), beetroot, eggplant, chestnuts, turnip, sweet potatoes, courgette, onions, ... and so much good stuff!! Some of the vegetables ended up roasted with seitan and rosemary.



The butternut squash will end up in a different way, I wanna try butternut cream soup with orange! Crazy, crazy!!!


Meanwhile, the other day my boyfriend gets home and tells me that there are tons of apples, going to a spoil in the work fridge. I immediately say to bring a couple of them e I did apple crumble and a de-constructed apple pie. I has so happy and embarrassed with the compliments and with a lovely smell of apple and cinnamon at my place ;)


 The good news is that I managed to do the wedding cake, test version. I had practiced before already, with about 3 different recipes, but this one was the winner, due to simplicity, easy to do and flavour. No need to say that is a vegan cake, obviously! It is a Victorian Sponge Cake, Jamie Oliver's recipe (from here). But the middle layer was totally different, soya whipped cream and raspberry "jam", with moscatel wine! 



If I may say so myself, it was divine!! Now I only need to do the XL size, for about 40 slices. (This cake is for 12-15 slices) :) I am super thrilled! If everything goes as I expect, my will to bake and sell them or even open a small cafe are closer :)

And the book I won in this giveway finally arrived! I managed to get it from the post office on the last day before being returned to the US. I had a quick pick and I drooled in a lot of recipes! I already have a waiting list.





No comments:

Post a Comment